Силна молитва за изцеление към Св. Св. Козма и Дамян

 

Днес на 1 юли е Свети Врач – денят, в който празнуват баячките, врачките, правячите (чакръкчии); в някои краища е ден и на магьосниците.

На този ден народните лечители разпределят билките, набрани на Еньовден. В някои райони се коли курбан, другаде ходят на гости при баячи и лечители, носят им подаръци – кокошка, баница, питка, вино и зелени паници.

В основата на ритуалите е одухотвореното схващане за болестта. Поради своята вредоносна същност тя често е олицетворявана като грозна, дрипава и зловеща жена, която обикаля нощем и тропа по портите на хората. Отворят ли й, те тутакси заболяват. Всички елементи в тази представа са в парадигматична връзка: грозота-старост-нощ-женско начало. Те маркират принадлежност към злото и смъртта (хаоса). Болестта идва от далечни краища (отвъд гори и планини) – от чуждото, неусвоено пространство, мястото, от което пристигат само злини.

И така, болестта, злото извършват пробив в окултурената зона и нарушават хармонията и реда, хаосът заплашва да надделее над Kосмоса. За възстановяване на първичния ред, т.е. за изгонването на болестта обратно в неусвоеното пространство е необходим медиатор, човек, който има връзка с отвъдното и стои на границата между световете. Този медиатор, притежаващ свръхсила, е баячката, знаеща тайните и на билките. В нейна чест (и за спечелване на закрилата и благоволението й) са жертвоприношенията на животни (птици), както и ритуалното даряване (цветът на паниците – зеленият, е символ на жизнеността, свежестта, природата; т.е. на онази сила, която е призвана да победи мрака, студа, смъртта).

Според медиуми и житието на самите лечители Свети лечители безсребърници Козма и Дамян:
- даряват изцеление на тялото и душата, помагат при безплодие, самота, пречки в живота, разделени семейства и деца, несправедливо отношение към бедни, болни и сираци. При тежка диагноза е добре болният да им се помоли от сърце и чудото ще стане
- ще открие най-добрия лекар и подходящото лекарство или болестта ще се окаже лечима. Тяхна осветена иконка пази дома от болести и негативни намеси, които пораждат нервни болести.

А ето и една МОЛИТВА към Светите безсребърници:

Като страдам тежко от моята болест, аз (името Ви) прибягвам към вас, свети чудотворци и изцелители Козма и Дамяне, защото вие проповядвахте, че душевния недъг е по-тежък от всички недъзи на тялото и че когато душата боледува от грехове, често пъти и тялото пада в болест.

Зная, че чрез болестите си човек се очиства от греховете си.
И тъй, свети чудотворци, помолете Господа да ми дарува прощение на прегрешенията ми и понеже съм слаб и безпомощен, и силите ми в болестта са изтощени, да не допусна да изпадна в униние и да загина.

Побързайте да ми помогнете, свети изцелители, та като оздравея, да премина дните си в покаяние, да свърша в мир моя живот и в съдния ден да застана неосъдно пред лицето на страшния Съдия на вселената – сърцеведеца Бога, Когото да възпявам и славя винаги и во веки. Амин! (прекръстете се три пъти)

Съдържанието на тази статия може да бъде използвано само след коректно цитиране на източника (MаgicBul.net) и публикуване на линк към него!

Вашият коментар