Свети места бранят Столицата

Светите места около столицата и епицентъра са спасили хората от по-сериозни разрушения. Тази тема все още се коментира сред миряните в района на Перник и витошките села месеци след труса от 5,9 по Рихтер.

И до най-порутения параклис стои по един ангел, казват старите хора. Според феномена Ели Маринова подпочвените води, от които извират аязмата в Пернишкия край и югозападните склонове на Витоша, минимално, но съдбоносно са намалили сеизмичната вълна на труса. Светите места, опасващи подножието на Витоша и Перник, наистина са много. Част от тях (тези в полите на Витоша и в Люлин планина) влизат в софийската Мала света гора, чиито манастири обкръжават като венец столицата. Най-високо над всички се издига Кладнишкият манастир, от който като на длан се вижда цялото пернишко поле. Храмът носи името на свети Николай Мирликийски – Чудотворец и се намира на 20 км от София в западния склон на Витоша. Над обителта се намират останките на древна крепост-градище. При завземането й от турците всичко е разрушено. Въпреки това местни хора запазили спомена през вековете и продължили да идват в местността и да се молят.

Кладнишкият манастир "Свети Николай Чудотворец"

През 1830 г. възрастен човек на име Спас Бурнов сънувал, че трябва да обнови древния манастир. Така местните хора събрали пари и командировали дядо Спас при султана в Цариград, който успял да издейства ферман за възстановяването на манастира. Днес единственият монах там се оплаква, че заради строеж на тузарска вила в съседство падат отломки и към светата обител. А живописната украса на храма е уникална. В него се намира единственото изображение на света Троица в България, което сякаш съчетава три образа в един лик.
По-надолу в село Мърчаево се намира църквата „Свети Георги“. Над входа се намира чудотворната икона на Победоносеца, която сякаш пази западните подстъпи към столицата от всяко зло. Преди 1989 г. подпийнали партийни другари взели на мушката убиеца на ламята. Всички до един имали точен мерник и уцелили иконата, но никой не успял да порази тялото на светеца. На пръв поглед един от куршумите го пронизва, но при внимателно вглеждане се вижда, че това е оптична измама. Всъщност оловото е минало между ръката и тялото му.
Местните споделят още, че вече има няколко случая, в които молба пред иконата е помогнала на раково болни да се спасят от лапите на смъртта.
Още по-надолу вляво от пътя Драгичево-Рударци се намира девическият манастир „Света Троица“, под който лежат тайните на много древен храм. Има различни предположения за времето на основаване на обителта. Според едни това е периодът на Второто българско царство (XII-XIV в.), други пък го датират още по-рано, от вековете на ранното християнство (IV-V в.). Посветени в тайнствата на религията разкриват, че кръстоносците, които минали през местността, открили там златен кивот. Той представлявал сандъче с лика на Света Богородица. Какво е имало вътре, къде е то днес, остава загадка. Мястото, където се смята, че е открита мощната реликва, е в близост до езеро. Там е поставена каменна плоча във формата на кръст.
Легендата разказва още, че по време на османските нашествия храмът e сринат и забравен. Преданието реди, че тукашна жена имала много болно дете на име Иван. Една нощ й се присънило, че за да се оправи чедото й, трябва да съгради отново древен храм. Така е построена първата от църквите на днешния девически манастир – „Успение на свети Иван Рилски“. Другата църква – „Света Троица“, е построена в средата на 70-те години. Хората я градили нощем, боейки се да не ги арестуват властите. С небесната сила на мястото обаче била запозната лично Людмила Живкова, която се застъпила за храмовия градеж. Че земята в района е свещена, знаела и пророчицата Ванга, която пращала хора при лековития кладенец, намиращ се в двора.
Кракра поел удара
Оттатък магистралата Е-79 в близост до епицентъра на труса с. Мещица се намира Вискярският манастир „Св. Апостоли Петър и Павел“ и Витановският „Света Неделя“. Тук също има кладенче с лечебна светена вода, която и до днес помага на хората да изцелят своите болежки. В миналото при изкопни работи е разкрит древен водопровод и надгробни могили. Дълго време тази обител на вярата е била поддържана само от баба Драга от Богданов дол. Старицата разказвала, че една нощ в съня й се явил Ангел Господен. Той й посочил мястото, за което тя трябвало да поеме инициативата и грижата за построяването на Божия храм. Делото било в интерес на всички.
По на юг районът се пази от силата на няколко свети места, които също тънат в забвение. Сред тях са средновековната църква „Св. Георги“ в село Студена, полуразрушената църква „Света Петка“ от изселеното село Крапец и забравеният от хората, но не и от Бога манастир в местността Патарец.
Град Перник също е с пръстен от лековити аязма и манастири – Калкаски, пернишки „Св. Пантелеймон“, беловодски „Св. Георги“, дивотинския „Св. св. Петър и Павел“. Останки от 5 църкви има запазени и в пернишката крепост Кракра. Най-ранната от VI век се намира в подножието на хълма в местността Св. Спас. Според нашите сеизмолози епицентърът на труса в ранните часове на 22 май се намирал точно под средновековната крепост на Кракра Пернишки в квартал Бела вода.
От Любомир СТАРИДОЛСКИ

Съдържанието на тази статия може да бъде използвано само след коректно цитиране на източника (MаgicBul.net) и публикуване на линк към него!

Вашият коментар