Динозаври и орки с алея на славата в Боливия

Безценни стъпки на динозаври се намират на скален хълм в Боливия. Заради името му Кал Орко много от туристите подмятат, че преди милиони години тук зверовете са марширували като армия орки от „Властелина на пръстените“. Истината е друга, но съвсем не е по-малко вълнуваща. През мезозойската ера земните плочи се разместват, а дъното на тукашен воден басейн се издига от земетресенията. Това, което днес се вижда са замръзнали във времето отпечатъци на тревопасни динозаври. Те вероятно често са се крили от по-големите чудовища в езерото. След планетарните катаклизми преди милиони години дъното му се издига нависоко като така се получава уникална алея на славата, която става като бетон за милиони години.

Сератопси и анкилозаври са двата вероятни вида, оставяли следи в древното езеро

Племена и фермери дълго се чудели какво прадставляват ямките по скалите на южната провинция Чукисака, Боливия. Палеонтолози накрая разрешили загадката, идентифицирайки отпечатъците като най-старите следи от стъпки на динозавър на територията на страната и в цялото Южно полугълбо. „Още като дете тези следи предизвикваха интереса ми, но досега нямах представа какви са“, разказва 39-годишен фермер Примо Ривера. Неговият дом гледа точно срещу динозавърските отпечатъци. През 2008 г. Ривера хвърля бомбата сред научния свят след като разкрива пред местните медии каква уникалната находка крие в задния си двор. Според палеонтолозите фосилизираните отпечатъци, открити от фермера, са на около 140 милиона години и са по-стари от всички други следи от динозаври. Това ги прави най-древните в цяла Южно полъкълбо.

Аржентинският експерт по изчезналите видове Себастиан

Сериозна броня пазила анкилозавъра в битка с по-големите видове

Апестигуа обяснява, че те са оставени от анкилозавър – бронирано растителноядно създание или сератопси. Те живяли в Юрски период и Креда на мезозойската ера. Тогава започнало рязко захлаждане. Теконичните плочи на Южна Америка и Африка се отделили една от друга със страховити трусове. В този процес дъната на някои водни базейни се издигнали нагоре. Така подпечатаното от стъпките на динозаври боливийско езето всъщност са превърнало в хълм . Най-високата стена от седименти скали е 150 метра, а общия участък е дълъг около 581 метра. По него личат около 5000 стъпки, оставени от над 450 езкепляра от два вида дизовъри. Някои вероятно са бягали от по-големи хищници и са намирали убежище във водите на езерото. Следите са с дължина около 35 сантиметра, което кара учените да смятат, че са на индивид със средни размери – дълъг около 10 метра.

Учените предполагат, че цератопсите са другият вид марширувал в древното езеро

Местните боливийци наричат мястото Кал Орко. Наклонът на скалите е под 70 градусов ъгъл. Нестабилната почва обаче може всеки момент да поддаде и да срути стената, погребвайки ценнната находка. През 2006 г. правителството на Боливия създава на мястото парк, в който могат да се видят и останки на динозаври. Отпускат се и 15 млн. долара за укрепване и консервация, за да остане обектът за бъдещите поколения. Част от тази зебележителна природна витрина на изчезналите видове  се е срутила и е погубила около 200 безценни отпечатъка. Близо до големите стъпки са открити и по-малки. Предполага се, че те принадлежат на млади екземпляри, което според учените показва, че анкилозаврите са се грижили за потомството си. Самото им име

7-тонният анкилозавър можел с един замах на "буздогана" си на опашката да ликвидира тиранозавър

означава “ стръмен гущер “. Цялото им тяло е било покрито с бронеподобни плочи – били са бронирани чак до веждите. По гърба и опашката им са били разположени шипове. На върха на опашката си са имали голям колкото човешка глава и изключително тежък объл костен израстък като боздуган. С него те са се защитавали, като са нанасяли смъртоносни удари. Анкилозавърът е тежал до 7 тона , а на дължина е достигнал 10м. Видът е живял в най–опасния период, когато са се пръкнали най–кръвожадните и смъртоносни хищници. Благодарение на своята прекрасна защита той е можел да удържи дори и на безпощадните нападения. Бил е в състояние с един удар да убие дори тиранозавър. Цератопсите,също са билиЦератопсите приличали на днешните носорози тревопасни. Характерно за тях са големите им глави и рога. Имали са масивни тела – приличали са на носорози. Движели са се на четири крака. Имали са твърди извити човки. Хранели са се с растения. Повечето са имали костни яки, което ги е пазило от захапване от по-големи животни.

От Владимира Колчева

Съдържанието на тази статия може да бъде използвано само след коректно цитиране на източника (MаgicBul.net) и публикуване на линк към него!

Вашият коментар